Triathlon-en utmaning

Gillar du att testa dina fysiska gränser så är detta en idrott att rekommendera. Triathlon är en tuff uthållighetssport som består av tre grenar: simning, cykling och löpning. Grenarna genomförs i en följd utan avbrott och den som är först i mål efter sista grenen (oftast löpning) vinner tävlingen. Växling sker mellan sim- och cykelmomentet (T1) samt mellan cykel- och löpmomentet (T2) i det speciella växlingsområdet där triathleten på sin reserverade plats förvarar cykel, cykelhjälm, cykelhandskar, löpskor samt kläder och andra tillbehör.

Enligt vissa källor har triathlon sitt ursprung i Frankrike kring åren mellan 1920-1930 och benämningen varierade mellan “Les trois sports” , “La course des Touche à Tout” och “La Course des Débrouillards” Tävlingar hölls årligen i städerna Meulan och Poissy. Enligt journalistik från den tiden bestod loppet av 3 km löpning, 12 km cykel och en avslutande simning över floden Marne och fullgjordes i en följd utan avbrott.

Den moderna triathlonen har dock sitt ursprung så sent som 1970 i San Diego, Kalifornien, där den lokala löparklubben genomförde ett sim/cykel/löpningslopp där 46 personer deltog. Det var då man började använda namnet triathlon. Det finns också i sportsammanhang en idrott som benämns biathlon vilket är ett annat namn på skidskytte. Således tre grenar ( tri ) simning, cykel, löpning och två ( bi ) när man kombinerar skidskytte och skidåkning.

Den första moderna långdistanstriathlonen som genomfördes 1977 var Hawaiian Ironman Triathlon med 3,86 km simning, 180,2 km cykel och 42 195 m löpning ( den exakta sträckan mellan Marathon och Athen )  Tävlingen var resultatet av en lång tids trätande mellan utövare av de tre sporterna, vilka inte kunde enas om vilken sport som var mest krävande och därmed krävde den bäst tränade idrottsmannen/kvinnan. På Hawaii kombinerade man då tre redan existerande lopp, Waikiki Roughwater swim, Around-Oahu Bike Race och Honolulu Marathon för att kunna utse en slutlig vinnare. I samband med reklam inför tävlingen fanns följande citat, som nu är en slogan för Ironman.

(“Simma 2,4 miles! Cykla 112 miles! Spring 26,2 miles! Skryt resten av livet!”

År 2000 blev Triathlon en olympisk sport där 34 länder deltog i Sydney. Sedan dess har antalet nationer ökat och 2016 i Rio var deltagarantalet 110 idrottsmän/kvinnor med en exakt fördelning på 55-55. Som sagt, prova gärna denna idrott men vi rekommenderar att du tränar upp dig en smula innan start, och framför allt, glöm inte att köpa cykelhjälm och sportglasögon på sportbutikonline.se.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *