Cykling i skåne!

Skåne

Skåne, ett framtida himmelrike för cyklister?

Region Skåne har fått i uppdrag att ta fram en regional cykelstrategi då cykling och dess hälsoeffekter gällande befolkningen är betydande samt blir cykelturismen då också ett välkommet tillskott för länet. För att öka sin kunskap har man bland annat gjort en omvärldsanalys.

Man reflekterar och diskuterar inledningsvis i undersökningen över att livet inte längre bara handlar om att överleva utan att vi har nått så pass högt upp i pyramiden ( Mazlovs ?) att vi vill få ut så mycket som möjligt av livet och ständigt skapa förbättrade versioner av oss själv att sträva mot. Att vara hälsosam är ett av målen och här kan cykling bidra då modet också går mot hälsovård i stället för sjukvård. Har vårdgarantin med detta att göra?

Det är också så att att det inte längre bara handlar om att ha vilken cykel som helst. Modemedvetenheten inom cykling ökar och trenden säger också att vi vill tillhöra en cykeltribe (stam) I undersökningen ser man inga tecken på att den här ”tribalization-trenden” kommer att avta, tvärtom pekar allt på att den kommer att bli ännu starkare. Det gäller då för Skåne att kommunicera ett budskap som attraherar MTB-triben och/eller landsvägscykel-triben etc. Man konstaterar dock att det är klokast att inte utge sig för att Skåne kan tillgodose alla triber utan att man bör nischa sig. Det räcker heller inte bara med fina vägar, menar man, utan det skall vara upplevelsebaserat för att göra Skåne till ett attraktivt cykel-landskap.

Det finns destinationer runt om i världen som har lyckats med att skaffa sig ett gott cykelrykte. Skottland är världens bästa MTB-destination, Mallorca har positionerat sig inom landsvägscyklingen, Ontario och Schweiz har varit duktiga på att plocka upp de nya trenderna inom fat bikes och gravel bikes och Bornholm och Schleswig-Holstein har sedan länge varit klassiska destinationer för familjeutflykter och cykelturer med övernattning.

Så vilken position ska Skåne ta?

Undrade först och främst vad gravelbike var och hittade därefter en förklaring som citeras ” det har nu uppstått ett behov av cyklar som inte vänds för att asfalten tar slut, och som är byggda för att prestera på alla typer av vägar. En omdefinierad vägcykel. En Gravel bike!”

Kan det vara något för Skåne? Absolut tror vi här på sportbutikonline.se, profilera gravelbike-triben i Skåne då vårt flacka landskap med många olika sorters vägar kan passa in i konceptet.

gravel bike

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *