Kvalitét viktig när du köper ridhjälm

uvex ridhjälm - hans dieter

Ridhjälm – en viktig livsförsäkring!

Nedanstående är en artikel som är hämtad från Hippson och vi menar att det är vettigt att köpa en ridhjälm av god kvalitét.

 

“Slog inte i huvudet – ändå gick hjälmen sönder”

Åse Hytteborns dotter ramlade av på en ridlektion häromsistens och landade på ändan. Trots att hon inte slog i huvudet gick bandet till justeringsmekanismen av.

– Vi upplevde inte att hon slog i huvudet, säger Åse Hytteborn.

 

ridhjälm 1

Text: Annika Grundberg
Foto: Privat

 Ridhjälmen, som är från Horze och kostade cirka 500 kronor, är märkt enligt den nya standarden VG1. Åse valde mellan den och avsevärt dyrare hjälmar, men tycker att för en ridskoleelev räcker det med en billigare hjälm.

– När du köper en hjälm som uppfyller alla krav måste du kunna förvänta dig att den är säker, menar hon.

Har aldrig hänt förut

Anneli Andersson är produktchef hos Horze i Sverige, den aktuella hjälmen var köpt i Norge, och hon säger att det här aldrig har hänt förut.

– Vi blev chockade för det har aldrig hänt förr och vi har inte hört om någon som har haft liknande problem. Naturligtvis tar vi det som hänt seriöst och gör allt för att kontrollera processen i produktionen, säger hon och fortsätter:

– Vi har i tester försökt att framtvinga samma resultat och det vi har kommit fram till är att produkten kan vara vek i konstruktionen om det blir kraft från motsatt håll.

Med det menas situationer då remmen som leder bak till justeringsmekanismen utsätts för stort tryck framåt.

– Vi förutsätter att detta är ett engångsfall, men vill ändå lägga fokus på problemet för att eliminera att detta återupprepas.

4370_uvex-suxxeed-glamour_black
uvex suxxeed glamour – säkerhet först!

Viktigt att ta hand om sin hjälm

Det är också viktigt, menar Anneli Andersson, att man är noga med hur man hanterar sin hjälm. Och att man ska byta om den har utsatts för slag. De nya reglerna och testerna för ridhjälmar har inte varit i bruk så länge och just nu är hjälmsäkerhetsfrågan lite i ett vakuum.

– De nya testerna har inte funnits i produktionen så länge. Och vad som gäller är oklart i varje land, man är inte ens överens inom EU. Jag tror att VG 1-märkningen kommer att gälla ett bra tag, menar Anneli Andersson.

VG 1-märkta hjälmar genomgår tre olika tester

Jonas Eriksson på Konsumentverket förklarar hur hjälmarna testas enligt den nya VG 1-standarden. Man gör tre tester. Ett som testar styrkan hos hakbandet, ett som testar hakbandets effektivitet och ett som testar hjälmens stabilitet.

Han skriver följande i ett e-postsvar till Hippson: ”Vid provningen används standardiserade testhuvuden. Huvuden kan ju ha olika form, inte minst hos barn…/ Man kan inte nog poängtera hur viktigt det är att prova hjälmen ordentligt innan man köper den och då även spänna fast den för att kontrollera att den sitter stadigt och bekvämt.”

Här på sportbutikonline.se vill vi gärna framhålla att uvex oftast lägger sig över den krävda standarden samt att tillverkningskontroller oftast görs i samband med tillverkningen i Tyskland vilket borde minimera risken gällande produkterna. De flesta andra hjälmar tillverkas i asiatiska länder vilket förmodligen försvårar kvalitétskontrollen. Uvex hjälmar, ridhjälmar, skidhjälmar samt cykelhjälmar, har oftast ett tredimensionellt inställningssystem, tillsammans med inställningsbara hakremmar, vilket gör att de sitter perfekt oavsett huvudform och när man väl spänt åt hjälmen kan vi rekommendera skaktestet. När man skakar på huvudet ska hjälmen inte röra sig.
Du hittar alla uvex ridhjälmar här: uvex ridhjälmar

 

Ridhjälm Teknisk Info          4585_uvex-exxential-glamour_anthracite-mat

Alla uvex ridhjälmar är säkra, bekväma och VG1 godkända, du kan justera hjälmarna efter just din huvudform!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *