Regler gällande godkända ridhjälmar

I slutet av 2014 togs beslut i EU-kommissionen där standarden för test av ridhjälmar drogs tillbaka. Övergångsregler gäller till dess att en ny standard för ridhjälmar är fastställd. På Konsumentverket hittar du också information i ärendet. De ridhjälmar som du hittar på sportbutikonline.se är alla godkända enligt nuvarande standard och uvex är ett företag som oftast siktar högre än standarden.

Nuvarande läge är således lite oklart eftersom det finns två gällande kategorier.

1 Ridhjälmar som är CE-märkta och som producerats före 4 november 2104 samt är kontrollerade efter den äldre standarden EN 1384 var godkända fram till 31/12 2017. Detta är ett råd från de fyra ridsportsförbunden i Danmark, Sverige, Finland samt Norge.

2 CE-märkta ridhjälmar som är producerade efter den 4 November 2014 och är kontrollerade enligt VG1 01.040 har ingen bortre tidsgräns då den nya standarden inte är satt. Här ingår alla uvex ridhjälmar.

Konsumentverket uttrycker sig för närvarande enligt nedanstående.

“I väntan på en ny standard, som ska ersätta EN 1384, har de anmälda organen (testhusen) kommit överens om en tillfällig metod (VG1 01.040) som de kan använda vid typkontroll av ridhjälmar. De är inte skyldiga att använda sig av denna metod utan även andra metoder är möjliga”

Anledningen till införandet av en ny standard är att flertalet EU-länder ansåg att ridhjälmsstandarden inte var fullgod enligt lagen om personlig skyddsutrustning och man hade synpunkter på att tidigare testförfarande var otillräckligt. I nuläget är en ny standard på remiss ute i Europa och det är Svenska Institutet för Standard som kommer att behandla remissen.

Remissen innehåller följande förslag till förbättringar gällande ridhjälmars säkerhet.

* Stötupptagning ur fler vinklar än vid ett rakt fall och med högre energi

* Bättre motståndsförmåga mot genomträning av vassa föremål

* Bättre sidostabilitet för att stå emot hårda slag från sidan

* Större skyddsyta utan att detta påverkar förmågan att höra när hjälm bärs

* Hjälmen får inte påverka synfältet

* Stabiliteten hos hjälmen- den får inte röra sig på huvudet under ridning

 

4571_uvex-suxxeed-active_black-mat
Ridhjälm uvex suxxeed active.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *