Intervju- MTB eliten hyllar uvex cykelhjälmar

Dirt jump and slopestyle

Vi gillar verkligen uvex cykelhjälmar och cykelglasögon, säger Patrik och Lukas. MTB handlar framför allt om att ha roligt och att tänja på gränserna. Det är detta som driver uvex-cyklisterna Lukas Knops och Patrik Schweika till nya höjder. Det gäller att våga och känna självförtroende när man åker och en säker cykelhjälm och kontrasterande cykelglasögon hjälper till så att man känner sig stark. 

”När du går och lägger dig för natten vill du känna att det har gått bättre än igår. Men att ha roligt är absolut det viktigaste annars kommer du inte få varaktiga framsteg” säger Lukas Knopf.

Patrick lägger stor vikt i hur viktigt det är att ge allt, att förbättra sig och att aldrig vilja stå stilla. Det gäller att viljan är starkare än kroppen när den försöker säga till. Det enda sättet är att nå din gräns är att trycka dig bortom den gränsen för det är där dörren till världens elitnivå öppnas.

Den mest minnesvärda stunden.
I slopestyle och dirt jump är dessa två idrottare i världstoppen och reser ofta till olika tävlingar och utställningar runt om i världen. Frågan om den mest personliga höjdpunkten dyker ofta upp. ”Jag tänker ofta tillbaka på år 2014 District ride i Nürnberg, Tyskland” säger Lukas. ”Att inför tusentals åskådare på stadens största torg lyckas framföra en double whip, det var verkligen minnesvärt. Den gör man inte utan cykelhjälm.”

Dirt jump and slopestyle

 

Hur ser framtiden ut?
Tiden står aldrig still då utvecklingen i slopestyle går fortare och fortare. Lukas säger ”Det kommer att bli högre, snabbare och längre. När det gäller tricks är det viktigt att skapa nya kombinationer och sekvenser över olika hinder för att kunna uppnå perfektion och det gäller att inte bara träna “ ens bästa sida “ utan man måste sträva efter att vara stark och liksidig. Just när man tränar “ sämsta sidan “ känns det bra att ha en ordentlig cykelhjälm på huvudet.

Ibland frågar jag mig, vad som kommer härnäst.
Tack vare sociala medier tar det bara en uppladdning för att lägga till ett nytt trick till nätverket och inspirera och motivera andra bikers. “Ibland undrar jag verkligen vad som kommer härnäst “, säger Patrick, som tror att gränsen för vad som är möjligt redan har uppnåtts inom vissa områden. “Men jag har redan sagt det här för ett par år sedan och kan ha helt fel. Helt plötsligt dyker något nytt upp längs vägen … och görs ännu bättre.”

 

Lukas och Patricks säkerhet
Lukas: “Skydd är otroligt viktigt, det är avgörande!
Det är en bra och viktig känsla att kunna lita på sina  skydd och sin cykelhjälm, särskilt med stora hopp, såsom de på Nine Knights då mycket kan hända. Faran är vår ständige följeslagare.”

Patrick: “Du har bara en kropp, så du måste behandla den väl. Tyvärr är det nästan oundvikligt att hårda kraschar inträffar. Skydd är super-viktigt och framförallt cykelhjälmen, som tidigare nämnts. Det finns absolut gånger jag förmodligen inte skulle vara tillbaka på banan igen om jag inte hade använt skydd och rätt cykelhjälm”

Dirt jump and slopestyle

Vilken cykelhjälm använder ni?

Lukas: “Jag gillar att bära cykelhjälmen uvex hlmt 5 pro med halvt skal. För stora evenemang bär jag en full face hjälm, gärna cykelhjälmen uvex hlmt 9. Den här säsongen ska jag öka mitt skydd och kommer att bära en heltäckande ansiktsmask- hjälm när jag tävlar i hardtail och slopestyle.

” Patrick: ” Under daglig träning gillar jag att bära en halvskals-hjälm vilket ger mig mer rörelsefrihet. När hoppen blir större och djärvare väljer jag genast att sätta på en fullskalig cykelhjälm.

Vad anser ni är bra glasögon?
Lukas: ” Linsen ska inte bryta ljuset för mycket, då tappar du den nära kontakten med cykeln. Vissa glasögon begränsar synfältet vilket hindrar dig att känna en del av handlingen. Uvex klarar detta då deras linsteknologi är suverän och uvex cykelglasögon ger alltid ett brett och störningsfritt synfält. “

Patrick: “Mina glasögon ger mig ett stort synfält. De måste också anpassa sig till växlande väder och linsen skall vara utbytbar. Speglade vid solsken och sedan då också klara av både gryning och skymning.  Uvex har utvecklat cykelglasögon som klarar av detta och det är enligt min uppfattning de bästa som går att få tag på.”

 

Patricks and Lukas utrustning – uvex hlmt 9 bike – black orange
uvex hlmt 9 bike - black orange

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *