Supertalangen Ida Jansson

ida jansson mountainbike

Vilken supertalang!

” Jag vill bli bäst i världen”

Ida Jansson, 16 år, mountainbike

Ida är enligt många bedömare den största talangen inom svensk cykling som har setts på många år. Hon tog JVM-guld i XCO, som är en av varianterna inom Cross Country, i Novo Mesto i Tjeckien i juli förr året. Hon är född 1988 och tävlar för Falu BK och träningen på världens bästa stigar i Stångstjärn där också det bästa lugnet finns, tycks ha tagit henne till toppen.

Målet är att bli bäst i världen och jag älskar när mjölksyran sprutar och jag älskar att vinna uppger hon i en intervju med Expressen. Hon har lämnat hemstaden Eskilstuna och går cykelgymnasiet i Falun för att kunna satsa allt på sporten. Nu tränar hon upp till tolv timmar i veckan.

– Jag försöker lägga fokus på tekniken och de bitarna jag behöver förbättra. Jag kan inte bara förlita mig på konditionen, säger hon. Expressen skriver vidare, ” När Ida sätter sig på cykeln och flyger runt genom velodromen går det fort. Ramen ligger nästan horisontellt genom kurvorna och man kan ana varför hon klassas som Sveriges överlägset största talang på damsidan just nu, vinner det mesta hon ställer upp i och är ett stort framtidshopp i Cykelförbundets talanggrupp inför OS 2020.”

Hennes cykelintresse började tidigt och hela familjen har en idrottslig bakgrund där brorsan Henrik kör landsvägscykel på elitnivå och båda föräldrarna är multisportare. Hon har testat många sporter och den sista sporten som fick stryka på foten var skidor. Jag valde bort skidorna för att satsa på cykel för ett par år sedan, säger hon.

”Ida Janssons vinnarskalle är total, det har hon visat gång på gång. Hon har drillats mot killar och äldre cyklister i hela sin uppväxt. Men trots framgångarna är hon inställd på att en svacka kan komma. Och då gäller det att vara mentalt beredd. Hon säger att hon är glad att hon har modet att visualisera sig själv som en vinnare”.

– Jag vill bli bäst i världen. Jag vill bli en idrottsstjärna som får gå på Idrottsgalan och vara med i ”Mästarnas mästare”. Jag vill ha en karriär att se tillbaka på när jag blir äldre, säger Ida till Expressen.

Hennes tränare Marcus Johansson anser att en sådan här talang kommer bara fram vart tionde år och att hennes bästa egenskap är att hon tycker det är enormt kul att träna. Här på Sportbutikonline.se är vi mäkta imponerade och uvex har också uppmärksammat den svenska talangen. I skrivandets stund förmodar vi att hon åker med cykelhjälm och cykelglasögon av annat märke, men vi kommer att hålla uppsikt framöver! 😊

Det här är den olympiska disciplinen som Ida tävlar i.

Olympisk Cross Country (XCO)

Masstartslopp på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med ~1000 höjdmeter klättring per lopp. Antal varv avgörs för varje klass för att hamna inom de angivna vinnartiderna . Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag (< 15 % får vara på asfalt). De flesta internationella banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti. Källa Svenska Cykelförbundet.

ida jansson mountainbike

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *