Giro di Italia!

Årets Giro är i full igång och cyklisterna har totalt 3 572 km på sig att fightas om den rosa ledartröjan. (Maglia rosa)  Loppet täcker in en stor del av Italien med start på Sardinien innan det blir en sväng runt Sicilien med bland annat målgång uppför vulkanen Etna 1852 m över havet och efter diverse etapper på fastlandet avslutas loppet med en 28 km lång tempoetapp till slutmålet i Milano.

Alfredo-Binda                     Fausto Coppi
Alfredo Binda

 

Det finns legendarer som har vunnit girot 5 ggr vardera, Alfredo Binda på 20-30 talet, Fausto Coppi på 40-50 talet samt Eddie Merx 60-70 talet. Att vinna Girot är en gigantisk bedrift och det är absolut idrottshistoria av högsta kaliber att en svensk också har lyckats med det, nämligen Gösta ”Fåglum” Pettersson som tog hem segern 1971.

http://www.wargardaihs.se/varidrottshistorik/mastare/gostafaglumpetterssonf.1940
Med keps tydligen och utan cykelhjälm vilket fick undertecknad att fundera över när man började använda cykelhjälm?

 

        Gösta “Fåglum”  Pettersson
Eddie Merx

 

Enligt Wikipedia användes på den tiden en form av cykelhjälm som bestod av stoppade läderremmar och såg ut som ett kraftigt hårnät. Mest för att skydda mot skrapsår eller liknande. I Sverige gjordes en av de första moderna cykelhjälmarna, tillverkad i cellplast, 1980 av barnsäkerhetsföretaget Akta.

Statistiken visar vidare att år 2013 bar 36 procent av alla cyklister i Sverige hjälm enligt VTI:s observationsstudie. Störst var användningen i gruppen barn 6–12 år som cyklar till och från skolan (nära 85 procent).

År 2010 intervjuade försäkringsbolaget Trygg-Hansa 1 020 personer och de som inte bar hjälm angav ett eller flera skäl till det. 54 procent svarade att de alltid har cyklat utan hjälm, 28 procent tyckte att hjälmen är besvärlig att ha med sig, 20 procent menade att det är obehagligt och 17 procent att frisyren blir förstörd. 71 procent i undersökningen ansåg det vara nödvändigt med en hjälmlag!

Det finns också stora geografiska skillnader och enligt en artikel i DN så använder 2 av 3 Stockholmare cykelhjälm medan siffrorna är 1 av 5 i övriga landet. Vad det beror på, kanske är det farligare att cykla där och här på sportbutikonline.se ser vi i alla fall att den trendiga cykelhjämen uvex city v har en högre efterfrågan där än i övriga delar av landet.

 

Cykelhjälm uvex city v

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *