Dominik Paris., Italiensk störtloppsspecialist.

Dominik Paris

Ett enda misstag kan kosta hela karriären och mer därtill

Dominik Paris, italiensk störtloppsspecialist, vann nyligen Hahnenkamrennen, ett av världens absolut tuffaste störtlopp. Han har sedan tidigare sex segrar i Världscupen och har vunnit i flertalet legendariska pister där pressen på kropp och psyke är enorm.  Det finns inget utrymme för normalt tänkande och adrenalin-nivån är på max hela racet, allt går på instinkt och reaktion, säger han . Skidorna är viktiga men det viktigaste för mig är hjälmen, det vet alla som har slagit huvudet i en port, i 140 km/h. Han betonar också betydelsen av ett par vassa skidglasögon. Ur säkerhetssynpunkt vill jag ha klara konturer när jag åker och sikten är också väldigt viktig för en framskjuten placering. 

Tidigare segrar har kommit i Kitzbühel, Österrike och i Bormio, Italien, inte lång ifrån föräldrahemmet. Dominik är född och uppvuxen i Sydtyrolen. Det som driver mig är kärleken till sporten och det är viktigt för mig att vara i bästa möjliga mentala balans inför kommande prestationer. Dominik laddar upp till toner av elektriska gitarrer och föredrar Heavy Death Metal framför den lugnare musiken. Speciellt under tunga perioder så får musiken igång mig igen, förklarar han.  

Sommarträningen inleds alltid med två timmars styrketräning varje morgon, efter endast en kopp kaffe!  Efter en näringsriktig lunch är det dags för ytterligare ett antal timmar med varierad träning. Det är under sommaren som grundfysiken byggs upp inför tävlingssäsongen, det skapar ett sorts kroppsligt självförtroende medan den mentala styrkan byggs upp under dom första racen när vintern kommer, menar Dominik.  

På tävlingsdagen inleder han med en stabil frukost varefter pisten undersöks och memoreras. Somliga dagar flyter allt och prestationen är på topp, som nu senast, andra dagar är det kämpigare. Men oavsett vilket så måste man göra det bästa möjliga av situationen och det finns mycket små utrymme för misstag, säger denna genomtrevliga idrottsman avslutningsvis.

 

 

Dominik Paris

Dominiks Paris utrustning

5401_uvex-race-carbon_white         6436_uvec downhill 2000 S VFM_white                              5410-uvex-race-_green         5933_uvex-downhill-2000-race_orange-green

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *