HUR KAN CYKELHJÄLMEN GÖRAS MER ATTRAKTIV OCH VARFÖR?

Kopplingen mellan vårdbehandlade cyklister och bristande användning av cykelhjälm är tydlig. Det förekommer tre gånger fler skallskador vid cykelolyckor än vid moped och motorcykelolyckor. Därför har flertalet projekt dragits igång för att få till stånd ett ökat användande av cykelhjälmar. För att kunna närma sig fråga har man försökt ta reda på varför många vuxna inte vill använda cykelhjälm och bland annat funnit följande anledningar, frisyren förstörs, den passar inte till övrig stil, det blir för varmt eller för kallt, det ser “töntigt ut“ och den är svår att förvara m.m.

”För att göra en attraktiv hjälm med kompletterande funktioner har vi gått igenom vilka funktioner som kunde lösa några av problem. Genom att föreslå funktioner i kombination med hjälmen för våra användare har vi sett att de tekniska funktionerna inte är särskilt eftertraktade. Snarare eftersöks en ordentlig hjälm i minimalistiskt utförande med bra passform och en personlig “touch” ” hävdar vissa idé-forskare som nedan ger sina förslag.

Resultatet är tre koncept där det första handlar om personligt uttryck. Det andra konceptet riktar sig till modemedvetna och det sista kombinerar flera funktioner för att förenkla användandet för cyklisten.  Personligt uttryck, en modulär cykelhjälm som lämnar utrymme för variation för cyklisten. Genom möjligheten att byta ut innerskydd / foder och skal till en palett av önskvärda färger.

Stil En minimalistisk hjälm där fokus ligger på detaljerna och kvalitetskänslan, kanske i kombination med något specifikt klädes- eller cykel-märke. En hjälm som passar till kostym eller annan stil.

Kit Genom att kombinera flera funktioner som krävs vid cykling kan man korta ner momenten som cyklisten annars går igenom. Därför är detta en cykelhjälm med integrerad belysning och som kan låsas fast på cykelsadeln. Därmed kan den lämnas kvar och agera sadelskydd vid nederbörd.

Utvärdering När vi utvärderade dessa idéer mot cykelhjälms-distrubutörer fick vi bland annat svaret att färg och form inte löser den bristande användningen. Hjälmen är till för att skydda huvudet mot smällar och måste då utformas på specifika vis för att klara detta. De flesta köper svarta hjälmar trots att det finns färger att välja mellan. Den multifunktionella aspekten gick heller inte hem hos distributörerna då man inte tror att kunderna har dessa önskemål. To be continued alltså och om du har idéer om hur en cykelhjälm ska se ut och vara konstruerad så hör av er till sportbutikonline.se så ser vi till att dina förslag kommer vidare.

 

cykelhjälm

Till vänster ser vi hur en människohjärna skyddats av cykelhjälm vid en olycka,
medan den högra har fått klara sig utan skyddet hjälmen ger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *